SISTA MINUTEN!

384
restresor över hela världen, priser från
7748:-

Ska ni ut och resa?

billiga resor
Spela online casino hos playmillion.com
Chile
Litauen
Pal
Polen
USA

Vad är en e-ticket?

När man bokar sin biljett via Internet eller per telefon hos en resebyrå, ställer resebyrån ut din biljett som en elektronisk biljett (e-ticket) eller en slags flygvoucher.

Flygvouchern ersätter den tidigare pappersbiljetten, läs mer nedan.

Vad är en e-ticket?

En e-ticket är din biljett i elektronisk form. Du har ingen fysisk flygbiljett, utan all information om din biljett finns lagrad i ett världsomspännande system.
Det finns ett par olika typer av e-ticket:
  • Biljettlöst - det enda du behöver ha med dig på resan är bokningsnumret
  • Biljetten på betal-, kredit- eller bonuskort - i en del fall kan du välja att lagra biljetten på ett kort, t.ex. ett VISA-kort eller ditt EuroBonuskort. Det är aningen mindre praktiskt, eftersom du måste medföra just det kortet du lagrat din biljett på under resan. Om man köper resan långt i förväg kan det vara svårt att memorera vilket kort man lagrat biljetten på. Flygbolaget kan neka dig att resa med om du ej har med dig kortet.

    En del flygbolag kräver att biljetten lagras på ett kort, men de är ganska få.
    Inom flygvärlden kallas detta "FOID" - Form of Identification.
  • Biljetten på passnumret - i en del fall kräver flygbolaget att biljetten lagras på passnumret. Ganska osmidigt, särskilt om man skulle byta pass och har bokat sin flygresa långt i förväg.
    Detta är också en slags "FOID".

Kan jag få en pappersbiljett?

Från och med den 1 juni 2008 finns det inte längre några pappersbiljetter! De "sladdrigare" tunna biljetterna och de lite tjockare gröna biljetterna är alltså ett minne blott. Denna förändring genomfördes av IATA, en samarbetsorganisation inom flygindustrin.
Det är ganska praktiskt att slippa pappersbiljetter. Bättre för miljön (tryckning, frakt), snabbare distribution, mindre att bära och mindre att tappa bort.

En del flygbolag hann inte bli klara med att införa e-ticket till den 1 juni. När du bokar en biljett med ett sådant flygbolag, skrivs det istället utan en slags flygvoucher till dig. Det är ganska ovanligt, det är bara ett par procent av alla flygbolag i världen som inte har elektroniska biljetter. Många resebyråer och flygbolag tar ut en avgift för att distribuera denna.

Om du reser med en s.k. infant (barn under två år) kan det dock fortfarande krävas en voucher, även på vanligare rutter och flygbolag under en övergångsperiod.

Vad får jag från resebyrån?

Förutom en bokningsreferens/bokningsnummer som vanligtvis är av formen XYZ123 (sexställigt numeriskt/alfanumeriskt) bör du få ett biljettkvitto. Detta skickas till dig separat med e-mail efter det att din biljett skrivits ut.

Hör med din resebyrå om du inte fått denna inom ca ett dygn om du reser i economy class. Om du reser i business eller första klass kan denna komma närmare avresa.